Een kleine vijver in je tuin kan een bron van leven vormen. Natuurlijk heeft een grote vijver meer mogelijkheden, maar daar heeft lang niet iedereen blek voor. Een klein vijvertje biedt dan uitkomst. Een kleine vijver kan past al op een vierkante meter en is daarom in elke tuin wel aan te leggen. Maar waar begin je? Volg deze stappen en het is een kwestie van tijd voordat de eerste kikker rondspringt!
1. bepaal de locatie van de vijver
De plek waar je de kleine vijver gaat aanleggen is erg belangrijk voor het uiteindelijke succes. Idealiter staat het vijvertje overdag zowel in de schaduw als in de zon. Voldoende licht is belangrijk om planten te laten groeien, maar volle zon is vaak te veel van het goede. Daarnaast is het af te raden om een kleine vijver niet onder een boom aan te leggen. Zo voorkom je dat de bak binnen de kortste keren vol met takken en bladeren zit.

2. Kies een type kleine vijver
Grofweg zijn er drie manieren om een kleine vijver aan te leggen:
1. Een vijverbak
Een vijverbak is een kant en klare kleine vijver die te koop is in ieder tuincentrum. Je legt ze eenvoudig aan door een gat te graven in de grond, en de bak erin te laten zakken. Een vijverbak heeft vaak al een realistische vorm en een natuurlijke oever. Ideaal dus als je snel een kleine vijver wil aanleggen.
2. Gebruik vijverfolie
Sommige mensen vinden vijverbakken net wat te gekunsteld. Ook moeten de beschikbare afmetingen maar precies passen in jouw tuintje. Als je de vrijheid wil behouden om een natuurlijke kleine vijver aan te leggen, is vijverfolie ideaal. Dit waterdichte folie kun je zelf modelleren in de gewenste vorm en diepte. Zo krijg je een realistische kleine vijver die precies past bij jouw wensen.
3. Overige waterhoudende voorwerpen
Misschien zoek je niet naar een realistisch klein vijvertje, maar wil je iets creatievers aanleggen in je tuin. Overweeg dan andere waterhoudende voorwerpen als vijver te laten dienen. Denk aan: een regenton op z’n kant, een kleine cementkuip of een oude drinkbak voor vee. Dit hoeft niet gelijk onrealistisch te zijn. In de natuur vormen zich ook vaak kleine vijvertjes in dergelijke voorwerpen.

3. Leg de kleine vijver aan
Je begint met het graven van een gat op de gewenste plek. Omdat we het hier over kleine vijvers hebben kan dit prima met de hand. Als het gat diep genoeg is, laat je de vijverbak zakken, of leg je het vijverfolie neer. In het geval van vijverfolie moet je de zijkanten een stuk laten overlappen, en vervolgens afknippen. Vul de naden en kieren met zand zodat het folie of de bak strak in het gat ligt.
4. Grind op de bodem en vullen met water
Als de vijver staat, is het aan te raden om de bodem te vullen met een grof substraat. Dit kan grind zijn of bijvoorbeeld schelpen. Tussen deze structuur gaan de juiste bacteriën leven die uiteindelijk bijdragen aan een goede waterkwaliteit. Vervolgens kun je de vijver vullen met water.
Tip: Dit kan voor een groot deel gewoon kraanwater zijn. Het kan echter slim zijn om een emmertje slootwater toe te voegen. Dan beschikt je kleine vijver al gelijk over allerlei micro-organismen die het leven zullen bevorderen.
5. Voeg de juiste planten toe
Om je vijver echt tot leven te wekken zijn de juiste planten essentieel. We adviseren stellig om gebruik te maken van inheemse planten. Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Deze planten zullen het goed doen en de bestaande natuur geen schade toebrengen. Uitheemse planten kunnen een ware plaag vormen in je tuin en ver daar buiten.
Geschikte vijver planten zijn:
- Dotterbloem
- Waterweegbree
- Watermunt
- Krabbescheer
- Waterranonkel
- Moerasspirea
- Zonnedauw

6. Je kleine vijver is klaar: wacht op leven!
Als het goed is heb je nu een prachtig klein vijvertje aangelegd in je tuin, voorzien van planten en bloemen. Nu heb je nog maar één ding nodig: geduld! Als je geen vissen in je vijver uitzet, zal er vanzelf allemaal leven op af komen (vissen eten alles op, en zijn daarom af te raden in een kleine vijver).
Je kunt de volgende dieren verwachten:
- Kikkers
- Padden
- Salamanders
- Libelles
- Juffers
- Waterkevers
- Kleine vogels
- Slangen!
Let op: veel mensen willen nog wel eens dieren uitzetten, zoals salamanders of kikkerdril. Officieel is dit verboden. Amfibieën zijn beschermt en mogen daarom niet worden verplaatst. Als de dieren bij jou in de buurt voorkomen zullen ze de kleine vijver vanzelf vinden.
Geluk in het leven zit hem vaak in de kleine dingen, dus ook in je nieuwe vijver! Veel plezier ervan.